5 bezienswaardigheden in Bilbao voor op je bucketlist | TUI Smile (2024)

5 bezienswaardigheden in Bilbao voor op je bucketlist | TUI Smile (1)22 mei 2024 doorLaraStedentrips5 minuten

Bilbao, de stad in het groene hart van Baskenland, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware hotspot voor stedentrips. En geloof me, dat is niet voor niets. De stad heeft een unieke mix van oud en nieuw, met een rijke geschiedenis, een bruisende cultuur en een adembenemend landschap. En mijn persoonlijke favoriet: veel mogelijkheden om iets te eten en drinken. Ben je nog op zoek naar een leuke bestemming voor je volgende weekendje weg? Lees dan snel verder, want ik geef je vijf bezienswaardigheden in Bilbao die perfect zijn voor een stedentrip.

1. Het Guggenheim Museum Bilbao

De absolute eyecatcher van de stad is zonder twijfel het Guggenheim Museum Bilbao. Dit futuristische gebouw is een waar kunstwerk op zich. En binnen vind je een collectie moderne en hedendaagse kunst die je gegarandeerd zal verbazen. Het museum op zich is niet enorm groot, maar je bent er toch enkele uren zoet.

2. De heerlijke pintxos

Baskenland staat bekend om zijn heerlijke pintxos, kleine hapjes die je bestelt in de talloze bars in de stad. Van traditionele Baskische gerechten tot moderne creaties, er is voor ieder wat wils. Perfect om te combineren met een glas wijn of een verfrissende pintxazo (een klein biertje). Fan van zoete, witte wijn? Dan is de lokale wijn Txakoliecht iets voor jou. En heb je nog zin in iets zoets achteraf, probeer dan zeker eens Carolinas, het lokale dessert dat je overal in de stad vindt.

Enkele hotspots:

  • Clandestino Tap Room
  • El Puertito
  • Mina
  • El Globo
  • Mercado de la Ribera (grootste van Europa)

Over de hele stad zijn overal leuke plekken te vinden, maar als je er echt uit komt, is een ‘guided tour’ wel een heel goede tip. Terwijl je proeft van pintxos en wijn, geeft een local je uitleg over de geschiedenis en lokale producten, en beantwoordt hij of zij al je Bilbao-vragen.

3. De sfeervolle oude stad

Dwaal door de smalle straten van de oude stad (Casco Viejo) en bewonder de prachtige gekleurde gebouwen. Een absolute must-do, en iets wat ik eigenlijk aanraad voor iedere stedentrip, is het doen van een begeleide wandeltour door de stad. Want te voet kom je al heel veel bezienswaardigheden in Bilbao tegen. Plan deze op de eerste dag, dan leer je meteen alles over de stad en is het al iets makkelijker situeren voor de rest van je vakantie. Vraag ook even aan de lokale gids wat volgens hen de echte hotspots zijn, zoals bars en restaurants. Dan vermijd je de ietwat toeristische plekken.

In de oude stad vind je talloze leuke boetieks, terrasjes en restaurants waar je heerlijk eet. Vergeet niet de Plaza Nueva te bezoeken, het centrale plein van Bilbao met een levendige sfeer, waar het op een zonnige dag ook bomvol locals zit.

4. De groene omgeving

Bilbao is omgeven door prachtige groene heuvels en bergen. Perfect voor een wandeling of fietstocht om de stad te bewonderen vanuit een ander perspectief. En op een warme dag koel je heerlijk af in een van de parken, zoals het Parque de Doña Casilda midden in het centrum of het Parque Etxerbarria inclusief uitzicht over de stad.

5. Meer dan een stad alleen

Bilbao is ook een centrale uitvalsbasis indien je wat andere steden in de regio bezoekt. Denk aan het royale San Sebastian of surfersstad Mundaka. Oh en de fans van wandelen en/of Game Of Thrones moeten echt San Juan de Gaztelugatxe bezoeken. Je herkent het beeld als ‘Dragonstone’. Een goede sneaker aan de voet en beklimmen maar.

Benieuwd naar nog meer filmlocaties? Bekijk dan deze 6 bestemmingen van filmlocaties.

Extra tip: Maak zeker gebruik van onze digitale reisassistent Louise, je persoonlijke reisgids via Whatsapp. Een nieuwe stad die nog niet goed ontdekt is, kan overweldigend zijn. Dus mocht je even verloren lopen, vraag dan hulp aan Louise.

Verblijftip

Verblijven deed ik in het Ilunion San Mamés. Het hotel ligt dicht bij het gelijknamige San Mamés voetbalstadion, maar daar heb je eigenlijk geen last van. Het is net iets buiten het centrum gelegen, maar vlak bij de metro, dus je staat in no time in hartje Bilbao. Het openbaar vervoer is er heel duidelijk en niet duur, makkelijker kan niet.

Benieuwd naar nog meer bezienswaardigheden in Bilbao? Lees ook de 5 tips van Hugo Kennis.

Dit waren mijn vijf bezienswaardigheden in Bilbao die je zeker op je bucketlist moet zetten. Ik heb enorm genoten van alles wat deze stad te bieden heeft. Als je even lekker een weekendje weg wilt, dan is deze bestemming precies wat je nodig hebt.

5 bezienswaardigheden in Bilbao voor op je bucketlist | TUI Smile (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6167

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.